Χάρη στην ευελιξία που διαθέτει η τέχνη ως θεραπευτικό μέσο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της άνοιας, λειτουργώντας ως ερέθισμα για την στόχευση σε διαφορετικές πτυχές της πάθησης, σύμφωνα με την ψυχολόγο Σύλβα Σαραφίδου.
Παρακινώντας τις αισθήσεις μπορεί να επιφέρει γνωστικό αντίκτυπο και να ενεργοποιήσει γνωστικές λειτουργίες, επιδρώντας ακόμη και σε επίπεδο λεκτικής κατανόησης και έκφρασης, ενισχύοντας την βραχυπρόθεσμη καθώς και μακροπρόθεσμη μνήμη.
Ακόμη, όταν η δημιουργικότητα ξεδιπλέωνεται μέσω της τέχνης είναι δυνατόν να λειτουργήσει θεραπευτικά και απελευθερωτικά. Συγκεκριμένα, ανθρωπιστικές προσεγγίσεις θεραπείας μέσω της τέχνης, διατείονται ότι «η διαδικασία της δημιουργίας τέχνης μας δίνει την ευκαιρία για αυτοπραγμάτωση και έχει μια μεταμορφωτική ποιότητα» (Malchiodi, 2007).
Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρεία Θεραπείας Mέσω Τέχνης οι βασικοί στόχοι της θεραπείας μέσω τέχνης αφορούν και στη θεραπευτική αντιμετώπιση ψυχικών και συναισθηματικών δυσκολιών, προβλημάτων προσαρμογής κ.ά. κατά τον καθηγητή Ψυχολογίας & Ειδικής Αγωγής, Ηλία Ε. Κουρκούτα.
Πηγή:
https://www.psychografimata.com/
http://www.trauma-art-alexandritonya.com/?page_id=617&lang=el
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου