Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Μουσειακή τέχνη εναντίον άνοιας: Μια προσέγγιση από τα Κέντρα Ημέρας της Εταιρείας Alzheimer Athens




Ως γνωστόν η Τέχνη θεραπεύει για αυτό διοργανώνεται επίσκεψη στο Λούβρο ή στο Metropolitan Museum από την ομάδα μουσείων στα Κέντρα Ημέρας της Εταιρείας Alzheimer Athens.
Λόγω πανδημίας οι επισκέψεις θα είναι διαδικτυακές σε μεγάλα μουσεία του κόσμου και της Ελλάδας μέσα από τη νεοσύστατη ομάδα.
Σύντομες περιηγήσεις και γνωριμίες με τα σπουδαιότερα εκθέματα των διεθνών και ελληνικών μουσείων αποτελούν αφετηρία συζητήσεων για την μουσειακή τέχνη. Την ίδια ώρα, τροφοδοτούν και ειδικές ασκήσεις που εστιάζουν στην προσοχή, τη συγκέντρωση και τη μνήμη.
Το ‘ταξίδι’ στην τέχνη και στην πολιτιστική κληρονομιά αποδεικνύεται πολύτιμο και συνιστά μια ακόμα προσπάθεια ενεργοποίησης των συμμετεχόντων στα ενδιαφέροντα της ζωής. Η ομάδα μουσείων εντάσσεται στις δράσεις πρόληψης των Κέντρων Ημέρας για την 'Ανοια.

Χάρη στην ευελιξία που διαθέτει η τέχνη ως θεραπευτικό μέσο μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της άνοιας, λειτουργώντας ως ερέθισμα για την στόχευση σε διαφορετικές πτυχές της πάθησης, σύμφωνα με την  ψυχολόγο Σύλβα Σαραφίδου. Παρακινώντας τις αισθήσεις μπορεί να επιφέρει γνωστικό αντίκτυπο και να ενεργοποιήσει γνωστικές λειτουργίες, επιδρώντας ακόμη και σε επίπεδο λεκτικής κατανόησης και έκφρασης, ενισχύοντας την βραχυπρόθεσμη καθώς και μακροπρόθεσμη μνήμη.

Ακόμη, όταν η δημιουργικότητα ξεδιπλέωνεται μέσω της τέχνης είναι δυνατόν να λειτουργήσει θεραπευτικά και απελευθερωτικά. Συγκεκριμένα, ανθρωπιστικές προσεγγίσεις θεραπείας μέσω της τέχνης, διατείονται ότι «η διαδικασία της δημιουργίας τέχνης μας δίνει την ευκαιρία για αυτοπραγμάτωση και έχει μια μεταμορφωτική ποιότητα» (Malchiodi, 2007).

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρεία Θεραπείας Mέσω Τέχνης οι βασικοί στόχοι της θεραπείας μέσω τέχνης  αφορούν και στη θεραπευτική αντιμετώπιση ψυχικών και συναισθηματικών δυσκολιών, προβλημάτων προσαρμογής κ.ά. κατά τον καθηγητή Ψυχολογίας & Ειδικής Αγωγής, Ηλία Ε. Κουρκούτα.


Πηγή:

https://www.psychografimata.com/

http://www.trauma-art-alexandritonya.com/?page_id=617&lang=el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου