Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Οι γάτες θεραπεύουν; Απόδειξη οι γάτες του L. Wain που εκτίθεται στο μουσείο ενός νοσοκομείου




Γάτες  σε αναιδείς σε ανθρωπόμορφες σκηνές... Γατάκια παίζουν κρίκετ ή κατεβαίνουν από χιονισμένους λόφους πάνω σε έλκηθρα ή ακόμη κρατούν ενθουσιασμένα μικροσκοπικές κούκλες γάτας. Τα μάτια τους είναι μεγάλα και ελαφρώς δόλια. Σχέδια γεμάτα χιούμορ...Η Τέχνη του Louis Wain εκτίθεται στο Νοσοκομείο όπου πέρασε τα τελευταία του χρόνια!

Τα διάσημα πορτρέτα γατών του βικτωριανού καλλιτέχνη του Louis Wain εκτίθενται στο Bethlem Museum of the Mind της Αγγλίας…όλα άρχισαν όταν το 1886, ένας ελάχιστα γνωστός καλλιτέχνης  Λούις Γουέιν δημιούργησε μια απίστευτη απεικόνιση εορταστικών γατών στη χριστουγεννιάτικη έκδοση του Illustrated London News, μιας εξέχουσας εβδομαδιαίας εφημερίδας. Με τίτλο «A Kitten's Christmas Party» η απεικόνιση περιείχε σχεδόν 200 αιλουροειδή που γλεντούσαν στις γιορτές και παριστάνονταν να μιλούν , να παίζουν παιχνίδια... Το βικτοριανό κοινό, που μόλις είχε αρχίσει να βλέπει τις γάτες ως χαριτωμένα κατοικίδια και όχι ως άγρια ​​παράσιτα, ενθουσιάστηκε. Ο Wain συνέχισε να γίνεται ένας δημοφιλής εμπορικός καλλιτέχνης, γνωστός για τις χιουμοριστικές, σαγηνευτικές του απεικονίσεις γατών με ανοιχτά μάτια που εμπλέκονται σε μια σειρά από ανθρώπινες γελοιότητες. Σε όλη του τη ζωή, ο Wain θεωρούνταν εκκεντρικός χαρακτήρας, ενώ το 1924, πιστοποιήθηκε ως «τρελός» και κλείστηκε  σε άσυλο.

Στο Βασιλικό Νοσοκομείο Bethlem στη νοτιοανατολική Αγγλία, ο Wain έζησε μέχρι το 1930Το νοσηλευτικό  ίδρυμα έχει οργανώσει μια έκθεση της τέχνης του με γάτες, η οποία χρονολογείται να συμπέσει με την κυκλοφορία του «The Electrical Life of Louis Wain’ στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια πρόσφατη βιογραφική ταινία με τον Μπένεντικτ Κάμπερμπατς ως τον καλλιτέχνη που αγαπά τα γατάκια.



Το «Animal Therapy: The Cats of Louis Wain» εκτίθεται επί του παρόντος στο Bethlem Museum of the Mind, το οποίο στεγάζεται στους χώρους του νοσοκομείου στο Beckenham του Κεντ. Η έκθεση, η οποία μπορεί επίσης να προβληθεί εικονικά, περιλαμβάνει μια σειρά από έργα τέχνης που δείχνουν «την επιρροή των γατών στο έργο του Wain και πώς συνδέονται με την προσωπική του ζωή και την καλλιτεχνική του επιτυχία», λέει στη Nadia η Rebecca Raybone, υπεύθυνη του μουσείου.

Η προέλευση της εμμονής του Wain για τις γάτες  προέρχεται από τον γάτο της συζύγου του Έμιλυ Ρίτσαρντσον, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Η γάτα του ζευγαριού, ο Πέτρος, ήταν μια μεγάλη παρηγοριά γι' αυτήν. Ο καλλιτέχνης ζωγράφισε φωτογραφίες του κατοικίδιου ζώου τους για να διασκεδάσει την σύντροφό του, η οποία πέθανε το 1887. «Θυμάμαι καλά τον αναστεναγμό ανακούφισης που προερχόταν από αυτήν καθώς η γενναιόδωρη ζεστασιά του σώματος [του Πέτρου] μείωσε τους πόνους της και την ηρεμούσε σε έναν ειρηνικό ύπνο», έγραψε κάποτε ο καλλιτέχνης.\



  Ο Wain ήταν ένας φτωχός επιχειρηματίας που συχνά  δεν απέφερε κέρδος και ο πόλεμος τον άφησε πιο φτωχό. Καθώς η οικονομική του κατάσταση χειροτέρευε, επιδεινώθηκε και η ψυχική του κατάσταση. Ωστόσο, ο ίδιος συνέχισε να δημιουργεί ιδιόρρυθμα έργα τέχνης με γάτες και μετά τη νοσηλεία του το 1924.

 

Η  έκθεση: 

Περιλαμβάνει μια σειρά έργων τέχνης με θέμα τα Χριστούγεννα που ζωγράφισε σε καθρέφτες κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Bethlem. Το  προσωπικό του νοσοκομείου είχε ζητήσει να βοηθήσει να διακοσμήσει τον θάλαμο.

 

 

Το «Animal Therapy» περιλαμβάνει επίσης πολλά σχέδια «Καλειδοσκόπιο Γάτα» στα οποία ο Γουέιν απέδιδε τα γατίσια του θέματα με ζωηρά χρώματα και περίπλοκα μοτίβα, μερικά από αυτά ιλιγγιωδώς αφηρημένα. Ο ψυχίατρος Walter Maclay ανακάλυψε τους πίνακες σε ένα κατάστημα με σκουπίδια τη δεκαετία του 1930. αργότερα τα τακτοποίησε σε μια σειρά και τα διαφήμισε ως εικονογραφήσεις της καθόδου του Γουέιν στην τρέλα.

 

Η έκθεση θα είναι ανοικτή στο κοινό έως τις 22 Απριλίου. Επισκεφθείτε την έκθεση εικονικά εδώ: https://my.matterport.com/show/?m=zR6xVmLWby2

Πηγή: www.smithsonianmag.com

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου