Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Η Δύναμη των 4: Κοινή δράση αμοιβαίου δανεισμού εκθεμάτων Αρχαιολογικών Μουσείων της Ηπείρου

 


Μία νέα δράση αρχίζει με την συνένωση δυνάμεων τεσσάρων Αρχαιολογικών Μουσείων της Ηπείρου… Στην κοινή δράση συμμετέχουν τα Αρχαιολογικά Μουσεία Άρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας. Τους κοινούς τους κρίκους ενισχύουν με μια αλυσίδα ανταλλαγής εκθεμάτων που αφορά την κοινή ιστορία του τόπου της Ηπείρου.


Με το σκεπτικό αυτό μια παράσταση αμαζονομαχίας σε μαρμάρινη σαρκοφάγο από τη βόρεια Νεκρόπολη της Νικόπολης παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Άρτας. Πρόκειται για ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, από την αρχαία Νικόπολη,  που  φιιλοξενεί για πρώτη φορά στο κοινό, το μουσείο στo πλαίσιο της δράσης «Η δύναμη των 4». Το θραύσμα καλύμματος μαρμάρινης σαρκοφάγου κοσμείται με ανάγλυφη παράσταση αμαζονομαχίας.




Οι νεκροπόλεις στη Νικόπολη, όπως και στην Αμβρακία, βρίσκονται εκτός των τειχών της, όπως εξηγείται σε ανακοίνωση του μουσείου. Εκεί εντοπίστηκαν αρκετά μαυσωλεία, δηλαδή οικογενειακοί τάφοι εύπορων Ρωμαίων κατοίκων. Σε ένα από αυτά, συγκεκριμένα στο Μαυσωλείο 2, αποκαλύφθηκε μία σαρκοφάγος που αποτελεί προϊόν αττικού εργαστηρίου.   Ειδικότερα, στο θραύσμα απεικονίζονται δύο Αμαζόνες, η μία σε κίνηση, βαστάζοντας ασπίδα και η άλλη σε στάση άμυνας. Φορούν κοντό χιτώνα, αφήνοντας ακάλυπτο τον ένα μαστό. Οι μυθικές μορφές πλαισιώνονται από έναν γυμνό πολεμιστή, ο οποίος σώζεται από τη μέση και κάτω.

Διαβαστε περισσότερα για τις αμαζόνες εδώ: http://cultureloversgr.blogspot.com/2021/01/blog-post.html


 

Στο δε Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων αναδεικνύεται ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, από το Πρυτανείο της αρχαίας Αμβρακίας (σημερινή Άρτα). Το έκθεμα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό στην αίθουσα 3 (Ο Οίκος των Αιακιδών) του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων (στο εξής ΑΜΙ). Πρόκειται για λίθινο ενεπίγραφο βάθρο, στο οποίο γίνεται αναφορά στον θρυλικό βασιλιά των Μολοσσών, Πύρρο, γνωστό και με το προσωνύμιο «αετός» στους Ηπειρώτες.

Το βάθρο προέρχεται από τη συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου Άρτας και φιλοξενείται στο ΑΜΙ, στο πλαίσιο της δράσης «Η Δύναμη των 4», η οποία σχεδιάστηκε με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δράση συνδιοργανώνεται από κοινού με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Άρτας, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας και αφορά στον αμοιβαίο δανεισμό, ώστε να εκτεθούν προσωρινά σε επιλεγμένα σημεία των συλλογών τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου