Αίσθηση έχει προκαλέσει η πρόταση του απερχόμενου προσωρινού διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Μαρκ Τζόουνς, για να αποκτήσουν τα εθνικά ιδρύματα της Βρετανίας το δικαίωμα να χρεώνουν τους τουρίστες από το εξωτερικό για την είσοδο τους στις μόνιμες συλλογές τους. Βέβαια μια τέτοια κίνηση θα βόλευε την Ελληνική Πολιτεία στην διεκδίκηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα μιας και ένα από τα επιχειρήματα του Βρετανικού Μουσείου είναι η δωρεάν είσοδος και η πρόσβαση σε μεγαλύτερο πλήθος επισκεπτών.
Άξιο λόγου είναι πως το Βρετανικό Μουσείο χρησιμοποιεί αυτό το επιχείρημα σε συνδυασμό με τον αυξημένο αριθμό επισκεπτών αλλά και τη δυνατότητα του επισκέπτη να συνειδητοποιεί το πως επηρέασε ο Αρχαιεολληνικός Πολιτισμός τους Πολιτισμούς που συναντήθηκε. Το εν λόγω μουσείο ανήκει στα μητροπολιτικά και φιλοξενεί εκθέματα- πολιτιστικά τεκμήρια από διαφορετικές πλευρές του πλανήτη. Το εν λόγω μουσείο που ιδρύθηκε το 1753 υπολογίζεται ότι φιλοξενεί επτά εκ. εκθέματα από όλες τις ηπείρους και αφηγείται την πορεία του ανθρώπινου πολιτισμού. Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω μουσείο είναι Μη Κυβερνητικό Δημόσιο Ίδρυμα και λαμβάνει επιχορηγήσεις από το Βρετανικό Υπουργείο Πολιτισμού.
Οι δηλώσεις
Σε συνέντευξή του στους Sunday Times αυτή την εβδομάδα με αφορμή την αποχώρησή του από το μουσείο, ο κ. Jones δήλωσε ότι, αν και πιστεύει ότι οι φορολογούμενοι του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα έπρεπε να πληρώνουν εισιτήριο εισόδου, "θα ήταν λογικό να χρεώνουμε τους υπερπόντιους επισκέπτες για την είσοδο στα μουσεία, όπως μας χρεώνουν αυτοί όταν επισκεπτόμαστε τα μουσεία τους". Η πρότασή του προκάλεσε σκεπτικισμό: "Τα μεγαλύτερα αξιοθέατα επισκεπτών στη Βρετανία είναι τα σπουδαία μουσεία και οι γκαλερί μας, ωστόσο αυτό δεν μεταφράζεται σε πόρους που απαιτούνται για τη συντήρησή τους", πρόσθεσε ο κ.Jones. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθυντής του μουσείου επέστρεψε από τη σύνταξη για να ηγηθεί του ιδρύματος μετά το σκάνδαλο 2.000 κλεμμένων αντικειμένων που είδε το φως της δημοσιότητα το 2023. Ο κ. Jones δήλωσε ότι μια λογική τιμή για την είσοδο στο Βρετανικό Μουσείο θα ήταν 20 λίρες.
Αυτό συγκρίνεται με τις τιμές εισόδου για μουσεία υψηλού προφίλ σε άλλες χώρες, οι οποίες κυμαίνονται από 15 ευρώ (12,70 λίρες) στο Πράδο της Μαδρίτης έως 22 ευρώ (18,60 λίρες) στο Λούβρο του Παρισιού και 30 δολάρια (23,70 λίρες) στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.
Εκτός από τη χρηματοδότηση του έργου ανάπλασης του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κοστίσει μεταξύ 400 και 500 εκατ. λιρών, ο διευθυντής του μουσείου δήλωσε ότι η χρέωση της εισόδου θα συμβάλει στη μείωση των τιμών των εισιτηρίων για τις ειδικές εκθέσεις, στη χρηματοδότηση έργων εκτός Λονδίνου, στην αύξηση των αμοιβών του προσωπικού και στη μείωση του υπερπληθυσμού.
Πηγή : https://www.museumsassociation.org/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου