Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Δασκύλειον, μια άγνωστη αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας


Εξαιρετικά ενδιαφέροντα για τους ιστορικούς και τους αρχαιολόγους είναι τα ερείπια της αρχαίας πόλης Δασκύλειον, μιας περιοχής στη βόρεια Μικρά Ασία (σημερινή βορειοδυτική Τουρκία) που έχει μεγάλη και ταραχώδη ιστορία. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως αμέτρητα ίχνη της κυριαρχίας των Περσών στην πόλη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το παλάτι του τοπικού σατράπη και ένας ναός του Ζωροάστρη.     
Η αρχαιολογική έρευνα έχει δείξει ότι το Δασκύλειον υπήρχε ως οικισμός ήδη από την Εποχή του Χαλκού. Επιβεβαιώνεται έτσι ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Διονύσιος ο Αλικαρνασσεύς, που έγραψε ότι το Δασκύλειον ευημερούσε την εποχή που διεξήχθη ο Τρωικός Πόλεμος. Επιπλέον, ο περίφημος αρχαίος Έλληνας γεωγράφος Στράβων έγραψε πως μετά από αυτόν τον πόλεμο, οι πρώτοι άποικοι της Αιολίδας εγκαταστάθηκαν στο Δασκύλειον. 

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

Προσθήκη λεζάντας
Κατά τους δύο πρώτους αιώνες της πρώτης χιλιετηρίδας π.Χ., η περιοχή βρισκόταν υπό φρυγικό έλεγχο (απομεινάρια ναού της θεάς Κυβέλης σώζονται από εκείνη την εποχή). Γύρω στο 700 π.Χ., η πόλη κατακτήθηκε από το βασίλειο της Λυδίας και τότε, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ονομάστηκε Δασκύλειον προς τιμήν του Δάσκυλου, πατέρα του Λυδού βασιλιά Γύγου. 

Όταν η πανίσχυρη Περσική Αυτοκρατορία κατέλαβε την Λυδία στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ., το Δασκύλειον έγινε πρωτεύουσα της σατραπείας της Ελλησποντικής Φρυγίας, στην οποία περιλαμβάνονταν εδάφη της Τρωάδας, της Μυσίας και της Βιθυνίας. Η τοποθεσία αυτής της σατραπείας είχε μεγάλη στρατηγική αξία για τους Πέρσες, καθώς τούς επέτρεπε να ελέγχουν τα Στενά του Ελλησπόντου. 
Το 395 π.Χ., η πόλη κατακτήθηκε από τον βασιλιά της Σπάρτης, Αγησίλαο Β΄, αλλά κατά την διάρκεια του Κορινθιακού Πολέμου τέθηκε εκ νέου υπό περσικό έλεγχο. Σε απόσταση μικρότερη των 100 χιλιομέτρων από το Δασκύλειον, ο Μέγας Αλέξανδρος και ο στρατός του ήρθαν για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τους Πέρσες, στη νικηφόρα για τα ελληνικά στρατεύματα Μάχη του Γρανικού Ποταμού, το 334 π. Χ.. Το Δασκύλειον κατελήφθη τελικά από τον Μακεδόνα στρατηγό Παρμενίωνα. 
Στην Ελληνιστική Εποχή, η πόλη διοικήθηκε από την κοντινή Κύζικο, αποτελώντας μέρος του Βασιλείου της Περγάμου. Στα ρωμαικά χρόνια, η περιοχή ήταν ακατοίκητη, ενώ οικισμός κατασκευάστηκε ξανά στην βυζαντινή εποχή.   
Οι ανασκαφές
Τα ερείπια της πόλης Δασκύλειον ανακαλύφθηκαν το 1950 από τους Τούρκους αρχαιολόγους Κουρτ Μπιτέλ και Εκρέμ Ακουργκάλ, με τις πρώτες ανασκαφές να διεξάγονται την περίοδο 1954-1960. Η πιο σημαντική ανακάλυψη εκείνης της περιόδου ήταν δύο στήλες που χρονολογούνται στον 5ο αιώνα π.Χ. 
Η επόμενη ανασκαφική φάση άρχισε το 1988 και δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, ενώ οι ανασκαφές διευθύνονται από το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης. Το 2005, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το παλάτι του σατράπη Φαρνάβαζου, ενώ από το 2012 έχουν εστιάσει την έρευνά τους στη τοπική ακρόπολη. 
Τα απομεινάρια κτισμάτων που είναι σήμερα ορατά στο Δασκύλειον δεν είναι πολύ επιβλητικά, όμως η χρονική και πολιτιστική τους ποικιλία (από την φρυγική και λυδική περίοδο μέχρι την περσική, ελληνιστική και βυζαντινή εποχή) είναι αξιοπρόσεκτη. 
Στα αξιόλογα ευρήματα περιλαμβάνονται λυδικά τείχη του 7ου και 6ου αιώνα π.Χ., τμήμα περσικού τείχους, που στην τεχνοτροπία του μοιάζει με τα αντίστοιχα στις αρχαίες περσικές πόλεις Περσέπολη και Πασαργάδες, καθώς και ένας ναός του Ζωροάστρη.   
Από την Ελληνιστική Εποχή, οι αρχαιολόγοι έχουν εντοπίσει αμυντικό πύργο και τείχη που κατασκευάστηκαν τον 3ο και 2ο αιώνα π.Χ., όπως και τμήμα του κύριου δρόμου που οδηγούσε στη τοπική ακρόπολη.  Όσον αφορά την βυζαντινή περίοδο, έχει βρεθεί τμήμα της κύριας πύλης στρατιωτικού φρουρίου που κατασκευάστηκε τον 12ο ή 13ο αιώνα μ.Χ..     



Πηγή 

Turkish Archaeological News 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου