Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2018

Street art στο Σταθμό Ειρήνης του ΗΣΑΠ από Μεξικανούς και Έλληνες καλλιτέχνες


Σε μια τεράστια «παλέτα» έχουν μετατραπεί οι τέσσερις τοίχοι στο Σταθμό Ειρήνης του ΗΣΑΠ. Μια τέχνη τόσο ζωντανή που πάλλεται όπως η street art μέσα από το όραμα Μεξικανών και Ελλήνων καλλιτεχνών φέρνει νέο αέρα στον χώρο.
 Μια ευχάριστη αναστάτωση έχει δημιουργηθεί καθώς οι επιβάτες κοντοστέκονται για να χαζέψουν τους καλλιτέχνες αλλά και τα έργα που γεννιούνται μπροστά στα μάτια τους. 
Κάτι αναδύεται, ένα μήνυμα που ενέχει την ώσμωση των πολισμών δυο λαών που θεωρούνται διαφορετικοί αλλά έχουν τόσα κοινά. Η καλλιτεχνική αυτή πρωτοβουλία λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της πρώτης «Συνάντηση Νέων Ελλάδα-Μεξικό» στην Αθήνα, ένα πεδίο διαλόγου και ανταλλαγής νέων καλλιτεχνών από τις δύο χώρες, το οποίο πραγματοποιείται τον Οκτώβριο του 2018.

της Μαρίας Αλιμπέρτη

Την ώρα του καλλιτεχνικού "οίστρου" θα συναντήσω τους καλλιτέχνες από το Μεξικό, AlfredoLibreGutierrez και Jaime Carbo, να εμπνέονται από την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας αλλά και τα χρώματα του Μεξικού. Δεν είναι τυχαίο το όνομα του Σταθμού αλλά και ότι βρίσκεται δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο, που υπενθυμίζει τις αξίες των Ολυμπιακών Αγώνων όπως η ομόνοια και η φιλία μεταξύ των λαών,  θα μου εξηγήσει η κ. Παλόμα Ζιόγας από την Πρεσβεία του Μεξικού. 
Μάλιστα θα μου συστήσει τους καλλιτέχνες τον Αρχιτέκτονα και εικαστικό καλλιτέχνη,  Alfredo "Libre" Gutierrez, ο οποίος είναι μέλος της ομάδας γκράφιτι και street art Hecho En México (HEM), από την Τιχουάνα, μίας από τις παλαιότερες και πιο γνωστές στο Μεξικό.
Ο Jaime Carbo χρησιμοποιεί πολύ διαφορετικά μέσα για τα έργα του, ενώ τοιχογραφίες και πίνακες του έχουν παρουσιαστεί σε πολυάριθμες διεθνείς μπιενάλε. Έχει επίσης διδάξει σε εργαστήρια για νέους καλλιτέχνες γκράφιτι.
Η ομάδα των καλλιτεχνών είναι μεικτή, ακριβώς για να επιτευχθεί ο πολιτισμιός διάλογος. Ο Έλληνας καλλιτέχνης SimpleG σπουδάζει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Έργα του υπάρχουν κυρίως στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ύστερα από εμπειρία σε διάφορα φεστιβάλ και σε ομαδικές εκθέσεις, αυτόν τον καιρό πραγματοποιεί την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα.
Την ομάδα συμπληρώνει ο Νίκος Νέσκες εισήχθη πρώτος το 2012 στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και αποφοίτησε με άριστα το 2017, έχοντας συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

Η επιλογή των καλλιτεχνών πραγματοποιήθηκε από την ελληνομεξικανή Κριστιν Γκρεκ, η οποία δούλεψε ως επιμελήτρια στο Μεξικό. Όπως η ίδια μας εξήγησε υπάρχουν πολλές ομοιότητες στην ελληνική και μεξικάνικη μυθολογία, γεγονός που εμπλέκεται στο όραμα των συγκεκριμένων καλλιτεχνών. Μάλιστα οι δυο Μεξικανοί καλλιτέχνες έχουν πολλούς Έλληνες φίλους που τους ακολουθούν στα social media και συνεπώς έχουν επαφή με το ελληνικό  κοινό και σημεία αναφοράς με την ελληνική κουλτούρα. 

Στόχος
Μέσω της Τέχνης ανοίγει ένας διάλογος για  ανταλλαγή ιδεών και καλλιτεχνικών προτάσεων με σκοπό την δημιουργία νέων πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ της νεολαίας των δύο εθνών. Το εγχείρημα αυτό διοργανώνεται από την Πρεσβεία του Μεξικού στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της Μεξικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας για την Ανάπτυξη  (AMEXCID), της Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε. (ΣΤΑΣΥ) και της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τη χορηγία της José Cuervo και της COSMOSLAC.


Επιπλέον, οι καλλιτέχνες θα βάψουν από κοινού ένα τραμ που θα κυκλοφορήσει στην πόλη, σαν μια κινούμενη γκαλερί.

Σημειώνεται ότι θα συμμετάσχουν επίσης σε μια ανοιχτή συζήτηση στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στις 7.00 μ.μ., στο Αμφιθέατρο της Νέας Βιβλιοθήκης.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου