Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Οι αρχαιολογικοί χώροι και το μουσείο του Μον Ρεπό και της Παλαιόπολης στην Κέρκυρα




 

Το Μον Ρεπό ανοίγει τις πύλες του αυτές τις ημέρες για την παρουσίαση του έργου «Τα γεγονότα» του διεθνούς φήμης Σκοτσέζου θεατρικού συγγραφέα Ντέιβιντ Γκρέιγκ από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το κτήμα που άλλοτε φιλοξενούσε την κατοικία του Άγγλου αρμοστή και την πρώην βασιλική οικογένεια, έχει κηρυχθεί ως ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος. Το Kτήμα Mon Repos βρίσκεται στη χερσόνησο του Κανονιού, καλύπτοντας ένα  τμήμα της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας, της Παλαιόπολης.  Σε αυτή την αδόμητη ζώνη, απόλυτης προστασίας, παραμένουν ανέγγιχτα από σύγχρονες ανθρώπινες δραστηριότητες τα μνημεία, αρχαία και νεότερα σε αμρονία με τη φύση.


Η έπαυλη

Το κτίσμα ου 19ου αι.,  κατασκευάσθηκε για να φιλοξενήσει τον Άγγλο Αρμοστή  Sir Frederick Adam και χρησιμοποιήθηκε, από το 1864 μέχρι και το 1967, σαν παραθεριστική κατοικία της  τότε βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας.



Στο κτήριο κυριαρχούν οι λιτές φόρμες και τα πολλά και μεγάλα ανοίγματα ακολουθώντας  τις βασικές αρχές του νεοκλασικού ρυθμού εκείνης της περιόδου. Είναι ένα από τα πρωϊμότερα νεοκλασικά κτήρια του ελλαδικού χώρου, με ισχυρές καταβολές στα αγγλικά πρότυπα της εποχής του.

Ως αρχαιολογικό μουσείο



Από το 2001 φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης, που σκοπός του είναι να διαφυλάξει και να προβάλει την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά του χώρου της Παλαιόπολης. Σε αυτό στεγάζεται η έκθεση των αρχαιολογικών αντικείμενων από τις ανασκαφές της Παλαιόπολης, που καλύπτουν την περίοδο από τους αρχαϊκούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.  Συγκεκριμένα, φιλοξενεί αυθεντικά αντικείμενα και εποπτικό υλικό παρουσιάζουν όψεις της ιστορίας του κτιρίου, καθώς και των αρχαίων μνημείων στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο του.

 



Το κτήμα:

Διαθέτει περισσότερα από 2000 φυτά και περιβάλλεται από ψηλό τοίχο περίφραξης. Εντός του κτήματος έκτασης μεγαλύτερης των 235 στρεμμάτων,  υπάρχουν θραύσματα της αρχαίας πόλης, ενώ ένα δίκτυο δρόμων και μονοπατιών οδηγούν τον επισκέπτη στα διάφορα κτήρια αλλά και στα λείψανα των σωζόμενων αρχαιοτήτων.


Χαρακτηριστικά, ο φιλέλληνας και ιδρυτής των σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων Γάλλος βαρόνος Pierre de Coubertin, αποκαλούσε τους κήπους του Κτήματος «Εδέμ» τονίζοντας την αρμονική συνύπαρξη τροπικών φυτών και φυτών βορειότερων κλιμάτων, ενώ ο Alexander von Warsberg, πρόξενος της Αυστρίας στην Κέρκυρα και λάτρης του κλασικού ελληνισμού, τους ταυτίζει με «τους κήπους του Αλκινόου».



Ηραίον


Σήμερα, στο χώρο σώζονται τα λείψανα του Ιερού της Ήρας (Ηραίο) στα νοτιοδυτικά, ενώ ο Ναός του Καρδακίου στα νοτιοανατολικά και ο Μεταβυζαντινός Ναός του Σωτήρος Χριστού στο μέσον της ανατολικής πλευράς του παρασύρουν το επισκέπτη στα μονοπάτια της ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού.

Αρχαιολογικές ανασκαφές με χορηγία από το Ίδρυμα Λεβέντη άρχισαν το 2018 γύρω από τη περιοχή του Ηράιον με στόχο να αποκαλυφθούν περισσότερα κτίρια. Οι ενδείξεις ύπαρξης λατρείας την κατατάσσουν από τον 7ο αιώνα π.Χ., τότε υπολογίζεται ότι κτίστηκε στην κορυφή του λόφου ένας μεγάλος δωρικός ναός, ο οποίος έχει αποδοθεί στην Ακραία Ήρα. Ωστόσο, δεν έχουν διασωθεί πολλά τεκμήρια από το αρχαϊκό αυτό οικοδόμημα, όπως για παράδειγμα τα εξαιρετικής τέχνης κεραμίδια του, τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να δει στο Μουσείο της Παλαιόπολης (Mon Repos).


H επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Δρ. Γαρυφαλιά Μεταλληνού, πρώην επικεφαλής της ΕΦΑ Κέρκυρας μιλώντας για τις ανασκαφές στον χώρο το 2019 είχε ανακοινώσει ότι βρέθηκαν  χειροποίητα ειδώλια που χρονολογούνται ανάμεσα στα 610 και 480 π.Χ. , τα οποία αποτελούσαν αναθήματα αποκλειστικά γυναικείων θεοτήτων. και απαντώνται στον ελλαδικό χώρο, την Κύπρο και την Κάτω Ιταλία. πίσης η ανασκαφή έφερε στο φως
ειδώλια ελληνιστικών χρόνων
, χάλκινα αφιερώματα, από τα οποία και το διακοσμητικό στοιχείο γρύπα (ένα δαιμονικό, ανατολικής προέλευσης ον), αποθηκευτικά αγγεία, αναθηματικές πλάκες, αιχμές δοράτων κ.ά..


Παλαιόπολη

Ιδρύθηκε κατά τον 8ο π.χ αιώνα από τους Δωριείς Κορινθίους αποίκους μεταξύ της σημερινής Γαρίτσας και της λιμνοθάλασσας του Χαλικιόπουλου. Την έφεραν στην επιφάνεια αρχαιολογικές ανασκαφές του 1843 και εκτιμήθηκε ότι εκεί  ήταν το κέντρο της πόλης. Απέναντι από το σημερινό Μον Ρεπό ήταν η αγορά και η Ακρόπολη.

Σημαντικά είναι κα τα απομεινάρια της βυζαντινής περιόδου στην περιοχή της Γαρίτσας, όπως ο Ιερός Ναό των Αγίων Ιάσωνος και Σωσιπάτρου, ήταν οι δύο ιεραπόστολοι που έφεραν τον Χριστιανισμό στην Κέρκυρα.


Στην ίδια περιοχή της Γαρίτσας βρίσκεται το Μνημείο του Μενεκράτη, το οποίο
κατασκευάστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. . Σήμερα εντυπωσιάζει  η αρχαϊκή επιγραφή 10 στίχων, η αρχαιότερη επιγραφή που έχει βρεθεί σε Ελληνικό χώρο, η οποία διαβάζεται ανάποδα και αναφέρει ότι ο Μενεκράτης ήταν πρόξενος της Κέρκυρας στην πόλη Οιάνθεια που βρισκόταν κάπου κοντά στο σημερινό Γαλαξίδι.




Άξιο λόγου είναι ο ναός της Αρτέμιδος Γοργούς, ο ναός ήταν Δωρικού ρυθμού του 6ου π.χ αιώνα και είχε κτισθεί κοντά στο σημερινό μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων.
Είχε μήκος 48 και πλάτος 22 μέτρα, στις μέρες μας έφθασαν μόνο μερικά τμήματά του, μεταξύ των οποίων ο βωμός και το τεράστιο αέτωμα του Ναού που απεικονίζει την τερατόμορφη μυθική Μέδουσα Γοργώ, αδελφή των γοργόνων Σθενώς και Ευρυάλης.
Το Αέτωμα μήκους 11, 5 μέτρων και ύψους κοντά στα 4 φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας.

Η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως και άλλα στοιχεία από την αρχαία πόλη, όπως η αρχαία αγορά, Ρωμαϊκά μπάνια και ίχνη από το λεγόμενο λιμάνι του Αλκινόου με τα τότε ναυπηγεία που βρίσκονται βόρεια της αρχαίας Κέρκυρας, στη σημερινή Γαρίτσα.

 

 

 

 

 

Πηγή: http://odysseus.culture.gr/ http://www.corfucci.gr/, https://atcorfu.com/, enimerosi.com(Χριστίνα Γκερέκου), corfu-keryra.eu, https://www.gnoristetinellada.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου