Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2024

Στην Ρώμη κολοσσιαίο άγαλμα του Μεγάλου Κωνσταντίνου


 

πηγή :Reuters 

Θριαμβευτικά δεσπόζει πλέον στον κήπο του λόφου του Καπιτωλίου με θέα τη Ρωμαϊκή Αγορά  το κολοσσιαίο άγαλμα  του Μεγάλου Κωνσταντίνου ύψους 13 μέτρων. Πρόκειται για μια αναπαραγωγή που βασίζεται στην ανάλυση των μαρμάρινων θραυσμάτων που βρέθηκαν σε ανασκαφές: Δύο πόδια, δύο (δεξιά) χέρια, ένα γόνατο, ένας δικέφαλος και ένα επιβλητικό κεφάλι


Αυτά τα θραύσματα ανασυντέθηκαν για τη δημιουργία μιας αναπαραγωγής  του κολοσσιαίου αγάλματος του Κωνσταντίνου στη Ρώμη.  Όπως ήταν αναμενόμενο εντυπωσίασε καθώς αποκαλύφθηκε η αναπαράσταση του καθιστού αυτοκράτορα, με το σώμα του τυλιγμένο με χάλκινο μανδύα, που αναπαριστά το μεγαλείο των αγαλμάτων που στήνονταν στην αρχαία Ρώμη προς δόξα των θεών και των αυτοκρατόρων και αποτελεί ένα θησαυρό της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Ο Claudio Parisi Presicce, 
αρμόδιος έφορος για τα μνημεία της Ρώμης

Λόγος γίνεται για αυτό το άγαλμα καθώς είναι το μεγαλύτερο του οποίου τα λείψανα έχουν βρεθεί στη Ρώμη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Claudio Parisi Presicce, ο αρμόδιος έφορος για τα μνημεία της Ρώμης στον διεθνή Τύπο. "Η εντύπωση που αποκομίζεις όταν κοιτάς αυτό το άγαλμα του αυτοκράτορα αναπαράγει την αίσθηση που είχαν οι υπήκοοί του όταν αντιμετώπιζαν μια αυτοκρατορική εικόνα". Ωστόσο εκτιμάται πως  στην αρχαία Ρώμη δεν ήταν το μεγαλύτερο, αφού το ρεκόρ κατέχει ο Κολοσσός που αναπαριστούσε τον αυτοκράτορα Νέρωνα, ύψους 30 μέτρων και ανεγέρθηκε κοντά στο φλαβικό αμφιθέατρο στο οποίο σύντομα θα έδινε το όνομά του, το Κολοσσαίο.




Για εκατοντάδες χρόνια, οι αρχαιολόγοι, οι ιστορικοί και οι τουρίστες έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους για να οραματιστούν το άγαλμα του Κωνσταντίνου από τα μαρμάρινα θραύσματα που εκτίθενται στα Μουσεία του Καπιτωλίου. Μόλις στα τέλη του 19ου αιώνα ταυτοποιήθηκε ως αναπαράσταση του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο οποίος μετέφερε την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη πριν από το θάνατό του το 337 μ.Χ..
Η Αψίδα του Μεγάλου Κωνσταντίνου στην  Ρώμη


 Η νέα του μορφή

Το άγαλμα ανακατασκευάστηκε με ρητίνη από την ανάλυση περίπου δέκα θραυσμάτων που σώζονται στο Καπιτώλιο από το 1486: δύο χέρια και δύο πόδια, ένα γόνατο και μια γάμπα, δύο θραύσματα δικεφάλου με εμφανείς φλέβες, ένα τμήμα του κορμού, χωρίς να ξεχνάμε το ογκώδες κεφάλι. «Κανείς δεν είχε σκεφτεί ποτέ να μελετήσει τη σχέση μεταξύ αυτών των διαφορετικών θραυσμάτων» επισημαίνει ο Claudio Parisi Presicce. Το δάχτυλο που λείπει από το κολοσσιαίο άγαλμα του Κωνσταντίνου που βρέθηκε στις αποθήκες του Λούβρου.

Η αναπαράσταση θα παραμείνει στη θέση της τουλάχιστον μέχρι το 2025, το επετειακό έτος κατά το οποίο αναμένονται εκατομμύρια καθολικοί προσκυνητές στη Ρώμη. Η τελική του θέση θα καθοριστεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Το έργο επιχορηγήθηκε από το Ίδρυμα Prada.

 

 

Τα χαρακτηριστικά του Δία

Ερευνητές εκτιμούν ότι ορισμένα τμήματα του αγάλματος του Κωνσταντίνου μπορεί να έχουν ανακυκλωθεί από ένα παλαιότερο άγαλμα. Οι λεπτομέρειες στο πηγούνι υποδηλώνουν επίσης ότι το αρχικό άγαλμα είχε γένια. Μια υπόθεση είναι ότι το άγαλμα αντιπροσώπευε τον Δία και βρισκόταν στον σημαντικότερο ναό στην κορυφή του λόφου του Καπιτωλίου, τα θεμέλια του οποίου είναι ορατά ακόμη και σήμερα. Νομίσματα και μετάλλια από την περίοδο πριν από τον Κωνσταντίνο απεικονίζουν έναν καθιστό Δία, με ακάλυπτο το δεξί γόνατο.

 

 

Πηγη : Le figaro

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου