Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

Σεμινάριο περιηγητικής Αρχαιολογίας στην Πάρνηθα




Δωρεάν σεμινάριο
  και περιήγηση προσφέρει ο δομικός μηχανικών έργων , φωτογράφος- ερευνητής Γιώργος Αθανασόπουλος την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 στις 12:00 στην Πάρνηθα, με σημείο συνάντησης την Κρύα Πηγή Φυλής.
Ο σκοπός του σεμιναρίου της Περιηγητικής Αρχαιολογίας, είναι να φέρει στην επιφάνεια, τον αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο της περιοχής, που διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο σε όλες τις περιόδους, της προϊστορίας και της ιστορίας. Το Όρος Πάρνης, είναι ένας τόπος εξαιρετικής ομορφιάς και πλούσιας φύσης, τόσο σε χλωρίδα, όσο και σε πανίδα. Όμως τα αρχαιολογικά και ιστορικά στοιχεία του χώρου, παραμένουν σχεδόν άγνωστα και σε πολλές περιπτώσεις, οι πληροφορίες που βρίσκονται, είναι ασαφείς και συγκεχυμένες.

Πλήθος αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, βρίσκονται διασπαρμένα σε ολόκληρη την επιφάνεια της Πάρνηθας και περιμένουν να τα "ανακαλύψουμε".Τα σημαντικότερα από αυτά και τα πλέον καλοδιατηρημένα, είναι τα Φρούρια, τα Οχυρά και οι Πύργοι, από την αρχαιότητα και τα μεσαιωνικά χρόνια.
Από την Πάρνηθα περνούσαν οι βασικές οδοί επικοινωνίας, από την Αττική προς την Βοιωτία και την Μεγαρίδα. Επομένως, ήταν επιτακτικό θέμα να οχυρωθούν αυτά τα περάσματα, ώστε να διασφαλιστεί η άμυνα των Αθηνών, καθώς και η γρήγορη μετάδοση σημάτων για έγκαιρη προειδοποίηση, σε περίπτωση εχθρικών εισβολών.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί σε δύο σκέλη. Το πρώτο στον χώρο αναψυχής, της Κρύας Πηγής στο υπαίθριο θεατράκι και το δεύτερο θα συνεχιστεί στο αρχαίο φρούριο της Φυλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου