Ξίφος που ανήκε σε πολεμιστή Βίκινγκ και κατασκευάστηκε περισσότερα από χίλια χρόνια πριν, ήρθε στο φως κατά την διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία και μετέπειτα βυζαντινή ελληνική πόλη Πάταρα. Τα Πάταρα, γενέτειρα του Αγίου Νικολάου, ευημερούσαν για αιώνες στην αρχαία περιοχή της Λυκίας, η οποία σήμερα βρίσκεται στη νότια τουρκική επαρχία της Αττάλειας.
Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου
Είναι πολύ δύσκολο για τους αρχαιολόγους να πουν πώς ένας ξίφος από τους Βίκινγκς (τρομερούς πολεμιστές της μεσαιωνικής Σκανδιναβίας που έσπερναν τον τρόμο κυρίως στη βόρεια Ευρώπη), έφτασε στα Πάταρα. Ωστόσο, αυτό το απρόσμενο για την περιοχή εύρημα σίγουρα θα αποκαλύψει περισσότερα για την ιστορία της πανάρχαιας πόλης, δήλωσε, στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η ακαδημαικός Φειζουλάχ Σαχίν, που διεξήγε τις σχετικές έρευνες.
"Μέχρι τώρα, τα μόνα πολιτιστικά απομεινάρια που φανέρωναν την ύπαρξη Βίκινγκς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολίας ήταν ένα άλλο ξίφος που είχε ανακαλυφθεί το 2010 στην τοποθεσία Γιουμουκτεπέ" πρόσθεσε η Σαχίν. Η καθηγήτρια μεσαιωνικής ιστορίας αναφέρεται στον αρχαιολογικό χώρο του Γιουμουκτεπέ που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης Μερσίνα, επίσης στη νότια Τουρκία. Ο αρχαίος αυτός οικισμός χρονολογείται από το 7.000 π.Χ..
Σύμφωνα με την Σαχίν, "αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε ότι το ανακαλυφθέν ξίφος στα λουτρά Λιμάν της πόλης Πάταρα είναι ένα όπλο που ανήκε σε πολεμιστή της βόρειας φυλής των Βίκινγκς".
Υπάρχουν δύο εκδοχές για το ποιός ήταν ο ιδιοκτήτης του ξίφους: είτε το όπλο αυτό να ανήκε σε στρατιώτη που βρέθηκε στα Πάταρα κατά την διάρκεια πολεμικής εκστρατείας, είτε να ανήκε σε Βίκινγκ που ήδη είχε εγκατασταθεί μόνιμα στη πόλη, κατά τον 9ο ή τον 10ο αιώνα.
Τα Πάταρα
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Πάταρα - που εκτός από πόλη αποτέλεσαν και σημαντικότατο λιμένα - κτίστηκαν μεταξύ των εκβολών του ποταμού Ξάνθου και του όρμου Αντιφέλλου. Ο σπουδαίος Έλληνας γεωγράφος Στράβων αναφέρει ότι η πόλη πήρε το όνομά της από τον Πάταρο, γιο του Απόλλωνα και της Λυκίας.
Κατά την κλασσική αρχαιότητα, στη πόλη λατρευόταν ο Απόλλων ο Παταρεύς και υπήρχε σπουδαίο μαντείο!
Τα Πάταρα έχουν όμως και σπουδαία χριστιανική ιστορία, αφού στο λιμάνι τους προσορμίσθηκε ο Απόστολος Παύλος κατά την τρίτη περιοδεία του. Ο Απόστολος των Εθνών έφτασε εκεί προερχόμενος από τη Ρόδο, μαζί με τον Ευαγγελιστή Λουκά και άλλους συνταξιδιώτες του.
Επίσης, τα Πάταρα είναι η πατρίδα του θαυματουργού Αγίου Νικολάου, προστάτη των φτωχών και των ναυτικών, ο οποίος γεννήθηκε εκεί το 270 μ.Χ., από ευσεβείς Έλληνες γονείς. Ο Άγιος ήταν αρχικώς ιερέας και αργότερα ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα της Λυκίας. Όταν απεβίωσε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, οι επίσκοποι, δια θεϊκής αποκαλύψεως, αναγόρευσαν Αρχιεπίσκοπο τον Νικόλαο.
Από την θέση αυτή, ο Άγιος Νικόλαος ανέπτυξε έντονη δράση στη Λυκία και επεξέτεινε τους αγώνες του για την προστασία των φτωχών, ιδρύοντας νοσοκομεία και διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Προικισμένος με υψηλό χριστιανικό φρόνημα, θάρρος και ζωτικότητα εμψύχωνε τους διωκόμενους (από τους Ρωμαίους) χριστιανούς, διωκόμενος και εξοριζόμενος και ο ίδιος για τη στάση του αυτή.
Κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού υπέστη βασανιστήρια. Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Άγιος Μέγας Κωνσταντίνος, ελευθερώθηκαν όλοι οι Χριστιανοί και έτσι ο Άγιος Νικόλαος επανήλθε στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Ο Άγιος εκοιμήθη ειρηνικά στις 6 Δεκεμβρίου του έτους 343.
Πηγή
Εφημερίδα Χουριέτ
"Ταξίδι στα μυροβόλα Μύρα της Λυκίας", Αριστείδης Βικέτου, εφημερίδα Φιλελεύθερος,15 Δεκεμβρίου 2013.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου